ICAR

icarLucrarea „Icar" a fost realizată în 1977, în cadrul Taberei de sculptură în metal organizată la Galaţi de Uniunea Artiştilor Plastici, cu sprijinul autorităţilor locale.

 Sculptura este o compoziţie pe verticală, în care simplul şi complexul alternează în desfăşurarea volumelor, amplasate pe un soclu de beton.

Icar şi tatăl său, Dedal, au construit labirintul din Creta, în care regele Minos l-a închis pe Minotaur, un monstru jumătate om, jumătate taur, care trebuia hrănit prin sacrificii omeneşti. Bănuiţi că i-ar fi ajutat pe Tezeu şi Ariadna să răpună Minotaurul, cei doi au fost închişi în labirint de către regele Minos. Pentru a scăpa, au făurit nişte aripi din pene şi ceară şi au evadat, plecând în zbor deasupra mării. Fascinat de frumuseţea înălţimilor şi nesocotind poveţele tatălui său, Icar s-a apropiat prea mult de Soare. Helios (Soarele), invidios că oamenii zboară, a dat o căldură puternică, ceara s-a topit, iar Icar a căzut în apele mării, în apropierea unei insule şi, lovindu-se de stânci, a murit.

„Icar" este imaginea ambiţiilor nemăsurate ale spiritului, al intelectului care şi-a pierdut cumpătul, al sufletului care pretinde să se înalţe spre ceruri, este simbolul lipsei de măsură şi al îndrăznelii temerare.

Sculptura contribuie, prin monumentalitatea şi frumuseţea sa, la îmbogăţirea zestrei artistice a oraşului Galaţi şi înnobilează metalul cu valenţe plastice şi simbolice deosebite.

 View Larger Map