CAPRICIILE IELELOR

Lucrarea „Capriciile ielelor" a fost realizată în 1976, în capriciile ielelorcadrul Taberei de sculptură în metal organizată la Galaţi de Uniunea Artiştilor Plastici, cu sprijinul autorităţilor locale.

 

Ielele sunt făpturi supranaturale din mitologia românească, fecioare deosebit de frumoase, cu părul lung şi despletit şi cu veşminte vaporoase. Sunt zănatice, capricioase, cu mare forţă de seducţie şi cu puteri magice. Ielele pot fi văzute doar noaptea, dar cel care le vede este în mare pericol odată descoperit.

Compoziţia verticală policromă cuprinde elemente modulare care îi conferă un aer baroc. Prin utilizarea mişcării, a clarităţii, autorul încearcă să creeze privitorului o senzaţie de tensiune, dramă, exuberanţă, încântare, dar şi grandoare. De asemenea, poate însemna un vis împlinit pentru muritori, acela de a le vedea pe aceste minunate şi capricioase făpturi şi ziua şi mai ales, fără să fie în pericol.

Sculptura contribuie, prin monumentalitatea şi frumuseţea sa, la îmbogăţirea zestrei artistice a oraşului Galaţi şi înnobilează metalul cu valenţe plastice şi simbolice deosebite.

 View Larger Map