VALUL ŞI VÂNTUL

valul si vantulLucrarea „Valul şi vântul" a fost realizată în 1977, în cadrul Taberei de sculptură în metal organizată la Galaţi de Uniunea Artiştilor Plastici, cu sprijinul autorităţilor locale.

 

Compoziţia de mari dimensiuni este realizată prin utilizarea rigorii geometriei şi cuprinde două piese realizate prin intersecţie de drepte şi curbe, amplasate pe soclu de beton.

Valul simbolizează principiul pasiv, atitudinea celui care se lasă dus, se lasă în voia valurilor. Dar valurile pot fi înălţate, ridicate cu violenţă de o putere străină – vânt, furtună. Dacă punem valul şi vântul în legătură cu fiinţa umană, ele pot simboliza iruperile neaşteptate ale conştientului, sub influenţa unui stimul extern. Vântul, pe de altă parte, ca urmare a agitaţiei care îl caracterizează, poate fi un semn de vanitate, de instabilitate, de inconstanţă, dar şi un influx spiritual de origine cerească.

Nu în ultimul rând, valul şi vântul sunt elemente caracteristice pentru un oraş aflat pe malul Dunării şi influenţat puternic de aceasta. De-a lungul timpului, Galaţiul s-a dezvoltat şi a prosperat ca urmare a beneficiilor pe care i le-a oferit marele fluviu.

Sculptura contribuie, prin monumentalitatea şi frumuseţea sa, la îmbogăţirea zestrei artistice a oraşului Galaţi şi înnobilează metalul cu valenţe plastice şi simbolice deosebite.

 View Larger Map