TENTATIVĂ

tentativaLucrarea „Tentativă" a fost realizată în 1976, în cadrul Taberei de sculptură în metal organizată la Galaţi de Uniunea Artiştilor Plastici, cu sprijinul autorităţilor locale.

 

„Tentativă" este o sculptură metalică amplasată pe un soclu din beton şi surprinde o situaţie ambiguă: pe de o parte, efortul pescăruşului de a se înălţa, de a se desprinde de pământ şi, pe de altă parte, senzaţia de prăbuşire .

Prin semele actualizate, înălţare, libertate, transcendere, evadare, plutire, zbor, semnul poetic pasăre impune disjuncţia între planul mundan şi cel transmundan. Gândul autorului pluteste peste lumea finită sub forma zborului uranic, depăşesc contingentul în căutarea prea-plinului, a absolutului.

Prin acest simbol se reprezintă un plan al intermediarului, care se raportează la înalt, la transcendent, şi la lumea de jos, contingentul. Simbolistica păsării implică o lume situată în interval, loc de întâlnire a fiinţei umane cu divinitatea (sacralitatea).

Orice simbol îşi arogă o individualitate considerată în complexitatea ei, căci se adresează atât inteligenţei, cât şi afectivităţii. Categorie transcendentă, a înălţimii, a supraterestrului, a infinitului, care determină activitatea subconştientului şi manifestarea vieţii spirituale, simbolul - dezvăluindu-şi vocaţia de forţă unificatoare - se constituie în expresie a modului de a fi în lume a omului conştient de apartenenţa sa la o Totalitate.

 View Larger Map