SPAŢIU DE JOC VEGETAL

spatiu de joc vegetalLucrarea „Spaţiu de joc vegetal" a fost realizată în 1977, în cadrul Taberei de sculptură în metal organizată la Galaţi de Uniunea Artiştilor Plastici, cu sprijinul autorităţilor locale.

 

Cele două elemente componente ale lucrării încadrează spaţiul de joc şi sugerează forme vegetale. Policromia este deosebită şi dă curs unei fantezii debordante.

Elementele vegetale sunt simbol pentru unitatea fundamentală a vieţii, pentru caracterul ciclic al oricărei existenţe, dar şi al dezvoltării, al posibilităţilor care se vor actualiza plecând de la sămânţă. În cadrul acestei evoluţii, jocul este simbol pentru etapa copilăriei; lumea copilului este plină de candoare şi inspiră adulţilor gingăşie şi tandreţe.

Jocurile prezintă aspecte dintre cele mai variate, potrivit nevoilor unei epoci. Ele nu sunt numai un prilej de destindere, ci pot fi iniţiatice, didactice sau competitive. Jocurile se dezvoltă din exigenţele vieţii şi dezvoltă, la rândul lor, facultăţile de adaptare socială. Succesul contemporan al jocurilor pe calculator constituie preludiul naşterii unei noi forme de inteligenţă, capabilă să înţeleagă reuşitele tehnologiei, mai degrabă decât subtilităţile retoricii.

Pe de altă parte, „Spaţiul de joc vegetal", care înseamnă natură, vegetaţie, mişcare în aer liber, poate oferi copiilor o alternativă de peterecere a timpului liber într-o lume tot mai dominată de aceste jocuri pe calculator.

Sculptura contribuie, prin monumentalitatea şi frumuseţea sa, la îmbogăţirea zestrei artistice a oraşului Galaţi şi înnobilează metalul cu valenţe plastice şi simbolice deosebite.

 View Larger Map