SEPTENARIUS

septenariusLucrarea „Septenarius" a fost realizată în 1976, în cadrul Taberei de sculptură în metal organizată la Galaţi de Uniunea Artiştilor Plastici, cu sprijinul autorităţilor locale.

 

„Septenarius" constituie o aluzie la construcţiile gotice, înfăţişând două turnuri principale sprijinite pe cinci contraforturi. Cele şapte elemente reprezentau, după spusele autorului însuşi, cele şapte ţări dunărene, câte existau în 1976, iar cele două turnuri erau Germania şi România, ţările unite de fluviul Dunărea.

Numarul şapte corespunde celor şapte zile ale săptămânii şi celor şapte planete. De asemenea el mai corespunde şi celor şapte trepte ale desăvârşirii, celor şapte sfere sau trepte cereşti, celor şapte petale ale trandafirului, celor şapte capete ale cobrei de la Angkor, celor şapte ramuri ale copacului cosmic si sacrificial al şamanismului.

Pentru câ a creat lumea în şase zile, Dumnezeu se odihneşte în cea de-a şaptea şi o transformă în zi sfântă. Odihna din ziua a şaptea marcheaza un legămant între Dumnezeu si om.

 View Larger Map