PRIMA STATUIE DIN ŢARĂ A POETULUI MIHAI EMINESCU

statuie eminescuStatuia de la Galaţi a lui Mihai Eminescu este prima de acest fel înălţată în ţară şi a fost executată în marmură de sculptorul Frederic Stork.

 

Dezvelirea statuii a avut loc la 16 octombrie 1911, în Parcul Municipal, care astăzi poartă numele poetului. A fost o sărbătoare intelectuală rar întâlnită, care a adunat români din toate colţurile ţării, prilejuind manifestări omagiale de amploare naţională. Au participat personalităţi de marcă ale culturii româneşti, precum Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Dimitrie Anghel, Ion Minulescu, Emil Gârleanu, Jean Bart, Duiliu Zamfirescu, actriţa Maria Filotti.

Despre concepţia artistică, vorbeşte însuşi autorul: „Nu mi-aş fi putut închipui niciodată pentru chipul celui mai mare poet-filozof al nostru un soclu banal, din unele din acele socluri care nu spun nimic, nici minţii, nici sufletului. Mai potrivit cu geniul său poetic, eu l-am văzut pe Eminescu, ieşind dintr-o stâncă, simbol al celei mai desăvârşite eternizări. Şi cum nu am voit să fie un simplu portret al lui Eminescu, l-am caracterizat în linii mari. Împreunând severul cu idealul, am înţeles ca în expresia vagă a privirii să pun mult mai mult din melancolia sufletului său, melancolie care răsare aşa de minunat din tot ce a scris poetul acesta mare şi ca minte şi ca suflet. Sufletul i se citeşte în priviri, mintea în geniul care, ţinând în mână făclia de lumină, iese din blocul de marmură al stâncii, risipind în juru-i lumina operelor geniale, cu care Mihai Eminescu a îmbogăţit gândirea şi poezia românească".

Monumentul lui Mihai Eminescu a fost mutat de-a lungul anilor în mai multe locuri: în faţa Teatrului Dramatic, în Grădina Publică şi adus înapoi în Parcul Eminescu, în anul 1990.

Restaurată în mai multe rânduri, statuia lui Eminescu iradiază din albul marmurei poezia cu cadenţe celeste a Luceafărului .

 View Larger Map