PALATUL COMISIEI EUROPENE A DUNĂRII (azi Biblioteca „V.A. Urechia")

UrechiaÎn cadrul Congresului de pace de la Paris (1856), s-a hotărât înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării, formată din reprezentanţii celor şapte Mari Puteri (Anglia, Franţa, Rusia, Austria, Imperiul Otoman, Prusia şi Sardinia), la care s-a adăugat şi România după 1878 şi având ca scop reglementarea regimului navigaţiei pe Dunăre. Sediul comisiei a fost stabilit la Galaţi.

 

În anul 1893, membrii C.E.D. au hotărât să achiziţioneze un teren în strada Mihai Bravu, numărul 6, pentru a ridica un palat, cu rol de hotel administrativ pentru membrii Comisiei.

Palatul Comisiei Europene a Dunării a fost ridicat între anii 1895 şi 1896, se pare, după planurile inginerilor C.F. Robesco şi R. Effingham Grant. În această clădire funcţiona Secretariatul General, se păstrau arhiva şi biblioteca şi se ţineau şedinţele plenare.

În timpul Primului Război Mondial, Palatul C.E.D. a fost bombardat, la 10 octombrie 1917, de către armatele aliate bulgaro-germane. Bombardamentul a provocat un incendiu care a desăvârşit distrugerea acestuia. Din clădire nu au mai rămas decât patru pereţi exteriori şi câţiva pereţi interiori puternic avariaţi. Toate rămăşiţele formau un morman de dărâmături.

În perioada iunie 1922-mai 1923 a fost proiectată reconstrucţia din temelii a Palatului C.E.D., care urma să fie o clădire cu două etaje, cu subsol şi mansardă. Construcţia era una solidă, realizată din zidărie de cărămidă cu fundaţia de piatră.

În interior, în zona centrală se afla un hol, nouă camere unde erau instalate birouri şi două grupuri sanitare. Accesul la primul etaj se făcea printr-o scară de marmură. La primul etaj se afla un hol central, o sală de conferinţe, o sală de biliard, fumoar, 4 dormitoare, sală de baie, două grupuri sanitare şi bucătărie, plus o terasă. Tâmplăria este bogată, podelele sunt din mozaic sau în mai mică măsură din stejar. La etajul al doilea se aflau patru camere. Recepţia lucrării a fost făcută la 13 noiembrie 1923.

Comisia Europeană a Dunării a funcţionat în acest spaţiu până la desfiinţarea sa, în 1948. Din 1968, clădirea găzduieşte Biblioteca judeţeană „V.A. Urechia".

În faţa bibliotecii a fost dezvelit, în 1971, bustul fondatorului bibliotecii, V.A. Urechia, operă a sculptorului Nicolae Pascu-Goia. Realizat din piatră, în planuri largi, portretul este unul expresiv, care degajă demnitate, vigoare şi înalte frământări lăuntrice .

 View Larger Map