COLEGIUL NAŢIONAL „COSTACHE NEGRI"

COSTACHE NEGRIClădirea actualului Colegiu Naţional „Costache Negri", situată în strada Brăilei, nr. 134, a fost construită între anii 1898 şi 1902, inaugurarea sa având loc în martie 1902, în prezenţa Ministrului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Spiru Haret.

 

După pierderea sudului Basarabiei, în 1878, în favoarea Rusiei, şcoala normală din Ismail a fost mutată la Galați. În luna octombrie, cursurile s-au deschis într-un local amenajat în pripă, pus la dispoziția școlii de Costache Negri, pe strada Mihai Bravu, nr. 48. Poate şi din acest motiv, începând din 1891, şcoala normală va primi numele marelui patriot, C. Negri.

Construcţia a fost amplasată pe un teren acordat cu titlu gratuit de Primărie, cuprins între şoseaua Barboşi-Brăila, şanţul oraşului şi turnul Companiei apelor din Galaţi. Clădirea este o şcoală tip „Spiru Haret", cu 16 săli de clasă, laboratoare, sală de festivităţi, bucătărie, sală de mese si dormitoare. Pentru a mări spaţiul de şcolarizare, după 1980,dormitoarele au fost compartimentate şi transformate în săli de clasă. Pe fronton este amplasat bustul lui Costache Negri, iar în faţa şcolii este amplasat bustul profesorului Nicolae Longinescu, primul director al instituţiei, lucrare aparţinând sculptorului Dumitriu Bârlad. Construcţia masivă este desfăşurată pe două nivele, fiind singura din perioada respectivă cu faţada din cărămidă aparentă.

În anul 1916, localul şcolii a devenit spital, iar trupele ruseşti în retragere s-au adăpostit aici, incendiind, în 1918, din neglijenţă, aripa stângă. În acelaşi an, a început repararea localului şi au fost reluate cursurile. În luna februarie a anului 1928, Comitetul şcolar a hotărât construirea portalului principal al şcolii şi aşezarea statuii lui Costache Negri pe cheia de boltă.

Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a produs numeroase pagube, clădirea necesitând ample reparaţii, realizate pe parcursul anilor 1941-1942. La 1 aprilie 1944, şcoala a fost închisă şi evacuată,imobilul şcolii fiind ocupat de Armata a 3-a română. La 16 aprilie 1944 ferma şi şcoala au fost bombardate, iar un an mai târziu localul şcolii era ocupat de către armata germană în retragere, fiind din nou bombardat şi incendiat. În anul 1946, Ministerul Educaţiei Naţionale alocă bani pentru începerea reparaţiilor.

În 1967, se schimbă denumirea în Liceul pedagogic „Costache Negri".

În urma cutremurelor din anii 1977 şi 1986 localul şcolii a fost din nou grav avariat, iar între anii 1986-1989 s-au efectuat reparaţii capitale, elevii fiind mutaţi în localurile altor licee şi şcoli. În luna mai a anului 1989 cursurile sunt reluate în localul restaurat, iar un an mai târziu se revine la vechea denumire Şcoala Normală „Costache Negri".

În lunile iulie-august 2003, au avut loc reparaţii şi igienizări ample ale spaţiilor de învăţământ şi la blocul alimentar, înlocuirea parţială a acoperişului pe latura de est şi suprafaţa centrală, reabilitarea şi amenajarea interioară a internatului şi dotarea cabinetului de limbi moderne cu mobilier adecvat. În anul 2006 au fost realizate lucrări de reabilitare a internatului şcolii, a fost recondiţionată uşa de la intrarea principală, a fost înnoit mobilierul, s-au demarat lucrările de înlocuire a acoperişului, finalizate un an mai târziu, şi au fost restaurate aripa de vest, turnul central şi arcadele exterioare .

În anul şcolar 2008-2009 instituţia a devenit Colegiu Naţional „Costache Negri".

După mai bine de o sută de ani, clădirea Liceului Pedagogic, devenită monument de arhitectură, continuă să domine peisajul de pe strada Brăilei.

 View Larger Map