COLEGIUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI"

colegiul national v.alecsandriLocalul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri" a fost construit între anii 1888 şi 1890. Locul, pe care funcţionează şi astăzi, a fost cumpărat de Primărie (primar fiind C.Ressu, tatăl pictorului Camil Ressu) de la doamna Elpinica Hristudor Alexandri, poate şi la sugestia secretarului general al Ministerului Instrucţiunii, Spiru Haret, aflat în vizită la Galaţi, la 16 iunie 1886.

 

Incinta liceului cuprindea clădirea principală, sala de sport, locuinţele portarului şi ale directorului, precum şi toaletele. Corpul principal avea o suprafaţă de 40 metri pătraţi, la care se adăuga o prelungire înspre vest, unde erau zidite amfiteatrul şi laboratorul de chimie. Cuprindea 8 săli de clasă, câte patru la fiecare etaj, cancelariile, precum şi alte două săli spaţioase care găzduiau Biblioteca V.A. Urechia. Pe latura vestică se mai aflau patru săli pentru depozitarea materialului didactic.

La 30 septembrie 1893 liceul a fost vizitat de regele Carol.

În timpul Primului Război Modial, localul liceului a fost rechiziţionat pentru Spitalul militar numărul 191, iar cursurile au fost suspendate între anii 1916 şi 1917, fiind reluate la 1 septembrie 1918 după efectuarea unor reparaţii sumare.

În anul 1923 s-a ridicat aripa nouă, după planurile arhitecţilor Virgil Ionescu şi Alexandru Popescu, iar în perioada 1937-1938, a început construcţia laboratorului de fizică şi chimie, pe aripa de nord-vest a şcolii şi s-a înfiinţat poligonul de tir.

În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, liceul a fost grav avariat, necesitând ample reparaţii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost ocupat de trupe care se aflau în trecere spre front, după care a fost transformat în spital militar german, iar în perioada 23 august-octombrie 1944, a fost spital sovietic. Localul liceului a fost deteriorat, iar arhiva şi materialul didactic s-au pierdut în mare parte.

Între anii 1944 şi 1948 s-au realizat amenajări sumare ale localului, iar după 1948, a fost îmbunătăţită baza materială, prin reparaţii la interior şi la exterior.

În perioada 1958-1959, a fost înlocuit acoperişul vechi cu unul nou din tablă zincată, a fost consolidată clădirea principală, podeaua de scândură a fost înlocuită cu parchet, gardul vechi a fost înlocuit cu unul ornamental, iar careul din incinta clădirii şi căile de acces din interior au fost asfaltate .

În faţa şcolii se găseşte bustul lui Vasile Alecsandri, realizat de sculptorul Gheorghe Terescenco după o fotografie a poetului, din 1863. Acesta este încadrat, la o mică distanţă, la stânga, de bustul lui V.A. Urechia, fondatorul bibliotecii publice din Galaţi, iar la dreapta de cel al lui Ioan Cetăţianu, primul director al acestei prestigioase instituţii şi profesor aici între 1876 şi 1896.

Printre profesorii şi absolvenţii Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri", instituţie de marcă a învăţământului gălăţean şi românesc, se numără personalităţi ale culturii naţionale, precum Gheorghe Ţiţeica, Gh. Bogdan Duica, Nicolae Longinescu, Iorgu Iordan, Generalul Eremia Grigorescu, Virgil Madgearu, Petre Ştefănescu Goangă.

 View Larger Map