BISERICA SFINŢII VOIEVOZI

biserica sf.voievoziBiserica Sfinţii Voievozi a fost zidită între anii 1857 şi 1863, fiind clădită pe cel mai înalt loc al oraşului, supranumită din acest motiv „Catedrala din deal".

Cu o arhitectură impunătoare, biserica a fost proiectată după planul catedralei din Bolgrad, la propunerea episcopului Melchisedec Ştefănescu (primul Episcop al Dunării de Jos, din 1864) fiind pe punctul de a deveni Catedrală a Galaţiului.

 

Lăcaşul a fost ridicat în cimitirul fostului spital public, în care odihnesc trupurile soldaţilor ruşi căzuţi pe câmpurile de bătălie în războaiele ruso-turce, începând cu cel din 1806-1812 şi încheind cu Războiul Crimeei (1853-1856).

Grav afectată de cutremurele din 1894, 1940 şi 1977 biserica a avut nevoie de reparaţii capitale în mai multe rânduri. Prima s-a încheiat în 1908 şi a fost săvârşită în timpul păstoririi preotului Ludovic Cosma. În acea perioadă s-au ridicat clopotniţa, casa parohială şi o impresionantă sală de conferinţe spiritual-culturală, iniţiativă unică în ţara noastră la acea vreme.

De altfel, de numele lui Ludovic Cosma, parohul bisericii între 1907 şi 1927 se leagă şi organizarea renumitelor „şcoli de duminică", ce reuneau creştini din întregul oraş, având ca invitaţi personalităţi de marcă din România, între care istoricul, omul de cultură şi ministrul Nicolae Iorga sau preotul şi scriitorul Gala Galaction. Aceste întâlniri pe teme de cultură şi spiritualitate românească erau găzduite în clădirea de lângă biserică, ridicată în 1904 şi care s-a constituit de-a lungul vremii într-un important centru cultural al oraşului Galaţi .

În 1962, la 15 iulie, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos săvârşea slujba de resfinţire, după o nouă etapă de renovări ce au inclus şi pictura interioară realizată în tehnică fresco de renumitul pictor Gheorghe Vânătoru, între anii 1958 şi 1961.

În ultimii ani, Biserica Sfinţii Voievozi a fost restaurată capital pentru a treia oară iar în anul 2011 Biserica a fost resfinţită.

 View Larger Map