BISERICA SF. DUMITRU

biserica sf.dumitruBiserica Sf. Dumitru a fost ctitorită de Vasile Lupu, domn al Moldovei (1634-1653). Nu se ştie exact în ce an a fost construită, dar misionarul catolic Petru Bogdan Bakšic (Deodato), aflat la Galaţi la 22 septembrie 1641 notează că în oraş „se află o biserică mare de zid şi frumoasă, ridicată de domn şi închinată Sfântului Mucenic Dumitru".

 

În 1642, domnitorul Vasile Lupu întăreşte dania lui Iane Zaraful pentru „Sfânta Mănăstire a domniei mele din târgul Galaţi, unde este hramul Sfântului slăvit Mare Izvorâtor de mir Dimitrie" iar în 1644, mănăstirea Sfântul Dumitru este numită într-un zapis „biserica domnească". Conform unei alte opinii, biserica a fost terminată în anul 1648.

Zidită cu piatră luată din castrul de la Bărboşi şi cărămidă, biserica a fost închinată Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos, ctitorie a aceluiaşi domnitor, iar construcţia ei poate fi pusă în legătură cu aducerea în ţară a moaştelor Sfintei Paraschiva, pe care domnitorul le-a primit în dar, în 1640, de la Patriarhia Constantinopolului pentru marile ajutoare băneşti pe care acesta le oferise.

Aflată într-o stare accentuată de ruină, biserica a fost închisă la 24 aprilie 1886, fiind apoi dărâmată în 1894, din ordinul Ministerului Cultelor, iar catapeteasma mutată la capela Palatului Episcopal.

În acelaşi an, în cartierul Bădălan a fost construită o nouă biserică, în formă de cruce treflată cu absidele rotunde, având hramul Sf. Dumitru şi sfinţită la 13 noiembrie 1894, de către episcopul Partenie.

În perioada comunistă, casele din Bădălan au fost demolate, ca urmare a iniţierii planului de sistematizare biserica fiind închisă şi uitată până în anul 2007, când episcopul Dunării de Jos, dădea arhierească binecuvântare pentru ca în fostul cartier Bădălan să se reia rugăciunea.

Cu sprijinul nemijlocit al unor agenţi economici şi al unor creştini a fost împrejmuit locaşul cu gard şi s-a aşezat, parţial, tabla pe biserică.

Au fost făcute donaţii, între care şi fostele icoane păstrate la Biserica „Sfântul Dimitrie" din cartierul Micro 39B.

Astfel, după 22 de ani de tăcere a rugăciunii prin aceste locuri, a fost instalat clopotul bisericii pentru ca Hristos să se reîntoarcă în această Casă a Tatălui Ceresc .

 View Larger Map