BISERICA SF. GHEORGHE

biserica sf.gheorgheBiserica Sf. Gheorghe din Galaţi a fost zidită în anul 1897, fiind sfinţită la 27 mai 1897 de episcopul Partenie Clinceni al Dunării de Jos.

 

Numele bisericii a fost luat după Biserica Sf. Gheorghe, construită în 1664, aproape de Dunăre, în apropierea Bisericii Precista şi care la momentul respectiv se ruina treptat. Întrucât oamenii din parohie erau plugari, cărăuşi şi crescători de vite, al doilea hram a fost ales Sf. Patriarh Modest al Ierusalimului (sec. V), ocrotitorul necuvântătoarelor. Cel de-al treilea hram, Sf. Ecaterina, a fost adăugat în 1929, după numele soţiei primarului Galaţiului care a sprijinit ridicarea noii biserici.

Biserica actuală, cu hramul Sf. Gheorghe, Modest şi Ecaterina, datează din anul 1929, fiind construită cu binecuvântarea episcopului Cosma Petrovici al Dunării de Jos. Linia arhitectonică este unică în oraşul Galaţi şi combină în mod reuşit elemente neobizantine şi elemente ale stilului moldovenesc. Biserica are o turlă mare pe naos şi două mai mici pe pronaos şi a fost acoperită cu ţiglă incoloră. În perioada 1933-1936 a fost lucrat mobilierul interior.

Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a avariat grav biserica, distrugând în întregime turlele. În 1957, a fost reconstruită turla mare, care are o înălţime de 38 de metri, fiind a doua din oraş, după cea a Catedralei Arhiepiscopiei. Între anii 1959 şi 1960 a fost refăcută pictura interioară. În anul 1968 au fost refăcute turlele mici, iar în perioada 1973-1978 a fost ridicată clopotniţa.

Lucrările de restaurare au continuat după 1983, când a fost refăcută pictura, s-a realizat instalaţia termică şi a fost împodobită biserica. În 1990, aceasta a fost racordată la reţeaua de alimentare cu gaze naturale.

Reprezentative pentru Biserica Sf. Gheorghe, Modest şi Ecaterina din Galaţi sunt turla mare, iconostasul, stilul pictural deosebit, dar şi minunatul Epitaf lucrat în fir .

 View Larger Map