BISERICA ROMANO-CATOLICĂ

biserica romano-catolicaBiserica Romano-Catolică din Galaţi este amplasată la întâlnirea străzilor Domnească şi Gării iar apropierea şi de strada Mihai Bravu îi conferă o perspectivă deosebită.

Cele dintâi date despre Biserica Romano-Catolică din Galaţi le avem de la misionarul franciscan Francisc Pastis de Candia (1622).

 

Despre aceeaşi biserică aminteşte şi episcopul Marcu Bandini în 1646, precizând că era făcută din cărămizi nearse, după un plan rudimentar, acoperită de stuf şi fără clopot. Biserica a fost mistuită de incendiul din 1660. S-a construit apoi o alta biserică, de lemn, cu trei altare şi bine înzestrată cu icoane şi veşminte, fapt confirmat de mărturia episcopului Vito Piluzzi, care a vizitat-o în 1682.

Aceasta a fost distrusă în anul 1798, iar pe acelaşi loc a fost ridicată o biserică nouă, sfinţită la data de 5 noiembrie 1844 şi închinată Sfântului Ioan Botezătorul.

În anul 1893 biserica a fost mărită. Deasupra altarului mare a fost pusă opera pictorului sicilian Sarullo, reprezentându-l pe Sfântul Ioan Botezatorul predicând în împrejurimile Iordanului. Tot atunci au fost aduse şi sculpturile lui Vincenzo Fatorini.

Printre obiectele de mare valoare artistică pot fi amintite: Altarul Mare, executat din marmură colorată, tabloul Sfântul Ioan Botezatorul predicând, Statuia Inimii Preasfinţe a Domnului Iisus Hristos, Statuile Pieta şi Sfântul Francisc de Assisi, precum şi orga cumpărată de vornicul Vasile Alecsandri, tatăl poetului.

Biserica a fost renovată şi consolidată în starea actuală, în perioada 1985-1988.

În faţa ei se află monumentele ce îi reprezintă de Sfântul Francisc de Assisi, întemeietorul ordinului franciscan (ridicat în 1926) şi pe Sfântul Anton de Padova, monah franciscan şi preot (dezvelit în 1935) .

 View Larger Map